Translate

Monday, 11 February 2013

# Cubaan Kedua


Ini merupakan eksperimen kedua saya menyemai benih-benih habanero. Lebih kurang 200+ biji benih habanero telah saya semai menggunakan dulang khas. Kali ini lebih teratur dan direkodkan segala perkembangannya. Semoga semuanya akan bercambah dengan sempurna.
Tarikh disemai 27.01.2013. Elakkan daripada menanam biji benih terlalu dalam ke dalam tanah. Sebaiknya tidak melebihi kedalaman 1/2 inchi.
Benih pertama yang mula bercambah pada 10.02.2013. (Genap 14 hari). Kebiasaannya benih habanero akan mengambil masa 14 - 35 hari untuk bercambah bergantung pada keadaan tanah dan kesihatan benih. Paling cepat 14 hari jika benih dalam keadaan baik. Jika benih dijangkiti kulat, ia akan rosak dan tidak akan bercambah. Untuk mengelakkan benih diserang kulat, elakkan kerap menyiram tanah. Pastikan tanah kering secukupnya sebelum menyiram.
Pada peringkat ini cukup untuk membasahkan permukaan tanah menggunakan spray air sahaja. Jika menggunakan tong penyiram, dikhuatiri biji benih akan tercampak keluar.
Updated minggu ke4 (24.02.2013)
Lebih separuh anak benih telah bercambah.
Pada minggu ke4 ada anak benih yang sudah mula mengeluarkan 4 helai daun
Ada juga anak benih yang dijangkiti penyakit 'lecuh anak benih'. Anak benih akan melecuh di pangkal dan akan rebah seterusnya mati. Ini disebabkan oleh penggunaan medium yang kurang sesuai daripada tanah hitam / tanah bakar yang di beli di pasaraya. Tanah ini memang mudah mengundang kehadiran kulat.
Lecuh anak benih adalah berpunca daripada serangan kulat Rhizoctonia sp. dan Pythium sp. Ia boleh dicegah dengan cara merendam biji benih dengan racun anti kulat sebelum menyemai. Cara ini akan saya lakukan pada semaian yang akan datang. Semaian kali ini saya langsung tidak bersedia untuk berhadapan dengan penyakit ini.

No comments:

Post a Comment