Translate

Monday, 11 February 2013

# Kaedah Penanaman

Penanaman menggunakan polibag. Kaedah ini amat berkesan sekali memandangkan kesuburan tanah sangat terkawal. Pokok cepat membesar dan mengeluarkan hasil.Gunakan polibag yang agak besar supaya akar pokok dapat berkembang dengan baik serta dapat menyerap nutrien secukupnya.
Kelihatan daun pokok kerinting dan pokok menjadi bantut. Masalah ini berpunca daripada serangan serangga perosak kutu aphids dan thrips. (Updated) Pokok yang berpenyakit sudah pun dimusnahkan dikhuatiri akan menjangkiti pokok cili yang lain.
Penanaman di atas tanah. Daun pokok agak kekuningan mungkin disebabkan oleh virus penyakit bawaan serangga. Ini merupakan masalah utama penanaman pokok cili selain masalah daun keriting. Kebanyakan pokok yang saya tanam di atas tanah mempunyai masalah daun kuning walaupun bekalan air dan baja yang mencukupi. Atau mungkin juga berpunca daripada kandungan ph tanah yang kurang sesuai kerana sebelum menanam pokok cili, saya selalu menggunakan racun rumpai (Ecomax) di kawasan ini, bagi memusnahkan rumpai liar. Buah cili yang dihasilkan juga agak kecil berbanding hasil daripada pokok di dalam polibag.No comments:

Post a Comment